zondag 5 mei 2013

Zoals beloofd

Rabarbertaart

1 kg rabarber (ik gebruikte iets minder want in mijn bosje zat 900gram ongeveer)
350gram zelfrijzend bakmeel
150gram witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
1 mespuntje zout
175gram koude harde boter
1 ei
100gram suiker
4 el maizena
een vorm, ik gebruikte een vlaaivorm maar een springvorm is ook prima

Maak de rabarber schoon en snijd deze in stukjes van ongeveer 3 cm.
Breng in een pan een ruime lading water aan de kook en doe hier de rabarber in zodra het water kookt.
Kijk goed want zodra het water weer kookt moet je de rabarber afgieten en laten uitlekken.
Laat dit gerust een uurtje staan, ik heb zelf de rabarber gekookt en in een vergiet gedaan en ben toen het avondeten gaan maken en op gaan eten. Pas na het avondeten ging ik verder met de taart.
Oven voorverwarmen op 200 graden.
Beboter de vorm.
Bakmeel, basterdsuiker, vanillesuiker en zout mengen met de koude boter en het ei.
Heb je een keukenmachine of broodbakmachine met alleen deegkneedfunctie? Gebruik die!
Scheelt veel geploeter en pijn in je handen.
Kenners zullen waarschijnlijk meteen ook roepen dat het meel eerst gezeefd moet worden, als je dat fijner vind vooral doen, ik laat het altijd achterwege.
Goed als je genoeg gekneed hebt dan heb je nu een mooie stevig deeg.
2/3 daarvan gebruik je als bodem en om de randen te maken, dit deel gaat dus als eerste in de vorm.
Meng de suiker en maizena door elkaar en strooi een klein beetje over je bodem.
Dan mag de helft van de rabarber erop en, je raadt het vast al, weer een laagje suiker/maizena.
Dan de laatste laag rabarber en het restant van het suiker/maizena mengsel.
Het restje deeg moet verkruimeld worden, lekker even met de vingers, en mag dan als deksel over de rabarber heen. Beetje aandrukken en dan 75 minuten in de oven.
Let op afkoelen duurt lang want de rabarber blijft megalang heet.

Grootmoeders chocoladecake

1/2 cup cacao
1 cup melk (of sojamelk, havermelk, amandelmelk, etc)
1/2 cup suiker
125 gram boter
3/4 cup suiker
2 eieren
1,5 el vanillesuiker
1 3/4 cup bloem
2 tl bakpoeder

Vet je vorm in, ik gebruikte wederom de Ikea springvorm met 2 bodems.
Meng de cacao, melk en eerste lading suiker in een pan en breng dit roerend en rustig aan de kook.
Haal het daarna van het vuur en laat afkoelen.
Mix suiker en boter met de mixer doorelkaar en mix er daarna de eieren en vanillesuiker doorheen.
Vervolgens de bloem en bakpoeder erdoor mixen en als laatste de chocolademassa.
Alles in de vorm en een uurtje bakken in een voorverwarmde oven op 180 graden.
Je kunt als de cake is afgekoeld natuurlijk nog een lekkere glazuurlaag erop doen of het bestrooien met poedersuiker.

Eet smakelijk!