zondag 12 juni 2016

Liever wasbaar

Ik schreeef er al eerder over; wasbare luiers.

Gelukkig wordt het steeds normaler maar toch blijf ik om mij heen veel opgetrokken wenkbrauwen zien en lees ik online ook veel onduidelijkheden.
Vandaar dat ik het nodig vind om weer een verhaal hierover te vertellen.

De eerste vraag is vaak waarom wasbaar?
Die is makkelijk te beantwoorden maar ik ga het even omdraaien deze keer; waarom niet?
Hier kan ik vervolgens geen enkele reden voor verzinnen, hoewel ik eerlijk moet zeggen dat als ik geen wasmachine zou hebben ik er niet aan zou beginnen.....handwas vind ik echt vreselijk en zelfs wol en lingerie gaat bij mij de machine in (geen paniek op een speciaal programma).

Vaak merk ik dat mensen denken dat het heel veel werk is, vies en daarnaast schrikt de prijs van de wasbare luiers behoorlijk af.
Is het veel werk?
Dat valt heel erg mee, ipv in de vuilnisbak moeten de luiers in de wasmachine, daarna opgehangen en weer de kast in.
Het komt dus vooral neer op wat extra wassen.
Vies? Tja het blijft natuurlijk een luier en die zijn nou eenmaal bedoelt om viezigheid op te vangen zodat het niet overal terecht komt.
Maar viezer dan wegwerp? Nee, de poep komt op een inlegvliesje (als je hiervoor kiest) en mik je in de wc, de luier in het wasnet en dat mik je zo in de machine.
Dan is er nog die aanschafprijs....ja idd als je voor het eerst de prijs van 1 wasbare luier ziet (even uitgaand van een mooi hip model met kek printje) dan is dat toch ongeveer de prijs van 2 pakken wegwerp.
Maar.....die wegwerp gaat na gebruik in de vuilnisbak en die wasbare kun je keer op keer gebruiken en na de luierperiode zelfs nog verkopen.
Maak gerust voor jezelf de rekensom en je ziet dan al snel dat wasbaar, zelfs in de meest hippe, dure versie, goedkoper is dan wegwerp.


Kleine kanttekening hierbij; net als met wegwerp verschillen de prijzen enorm.
Je kunt denken aan vouwluiers met een simpel overbroekje en eventueel wat inleggers en zo echt enorm voordelig uit zijn of tweedehands luiers dat drukt de kosten ook enorm.
Maar zelfs met de meest luxe hippe luiers ben je uiteindelijk minder kwijt dan met wegwerp.

Twijfel je nog?
Probeer het gewoon een tijdje, huur een pakket of koop tweedehands wat verschillende luiers.
Zo kom je er snel achter hoe het in het echt gaat en ben je niet meteen een groot bedrag kwijt.

Binnenkort komt een deel van mijn stash te koop te staan, ik heb zoveel luiers geprobeerd en weet inmiddels wat we niet/ze;den gebruiken.
Heb je interesse laat het gerust weten dan hou ik je op de hoogte van wat ik heb.

Heel veel plezier in de wasbare wereld!